Kanalski Vrh - HE Avče (5 of 27)
15 jul
2020
RAZPIS ZA KADROVSKE ŠTIPENDIJE

Družba SENG d.o.o. v šolskem letu 2020/2021 razpisuje 4 kadrovske štipendije, in sicer tri štipendije za smer elektrotehnika V. stopnja in eno štipendijo za smer elektrotehnika VI./2 ali VII. stopnja.

ČHE Avče (3)
02 jun
2020
Deset let uspešnega obratovanja edine črpalne hidroelektrarne v Sloveniji

Pred desetimi leti je začela obratovati prva in zaenkrat edina črpalna hidroelektrarna v Sloveniji, to je ČHE Avče. ČHE Avče proizvaja obnovljivo električno energijo, hkrati pa jo lahko skladišči za obdobja, ko so potrebe po električni energiji največje. Ker gre za prvo tovrstno elektrarno v Sloveniji, je bila gradnja elektrarne svojevrsten izziv v vseh pogledih – umeščanje v prostor, gradnja, iskanje optimalnih tehničnih rešitev … Srce elektrarne predstavlja reverzibilni agregat, ki obratuje z močjo 185 MW v turbinskem in z močjo 180 MW v črpalnem režimu. Agregat je izveden tako, da omogoča spreminjanje hitrosti vrtenja, kar omogoča večjo prilagodljivost elektroenergetskemu sistemu. Akumulacijski bazen prostornine 2,2 milijona m3 je zgrajen v naravni kotanji v bližini vasi Kanalski Vrh in se razteza na površini 15 hektarjev. Vodotesnost bazena na brežinah zagotavlja dvoslojna asfaltna obloga, ki je nanešena na 30 cm tamponski podlagi. Asfaltna plast je pred staranjem in drugimi vremenskimi vplivi zaščitena z vročim bitumenskim mastiksom. Za izvedbo obloge je bila uporabljena posebna tehnologija s prilagojeno opremo za vgradnjo asfaltnih plasti pri večjih naklonih. Dovodni tunel povezuje zgornji bazen s tlačnim cevovodom. Tunel je dolg 697 m in premera 3,90 m. Pred prehodom dovodnega tunela v jekleni tlačni cevovod je zgrajen vodostan. Tlačni cevovod dolžine 1.567 m poteka po pobočju Avškega Kuka in povezuje dovodni tunel s strojnico. Trasa cevovoda je razdeljena na zgornji odsek nadzemnega cevovoda in spodnji odsek podzemnega cevovoda.

ČHE Avče_Kanalski Vrh
20 mar
2020
ODGOVORNO. ZANESLJIVO. VARNO. Koronavirus: Sporočilo za javnost
Donacija2.JPG
13 dec
2019
NAJ BO LETO 2020 SREČNO IN ZDRAVO

Družba Soške elektrarne Nova Gorica (SENG) novoletno donacijo namenja Oddelku za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica (Šempeter pri Gorici, 13. 12. 2019) V družbi SENG so tudi letos novoletno donacijo v višini 10.000 evrov namenili Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica.