datum: 24.10.2023

(Nova Gorica, 24. 10. 2023) Generalni direktor Soških elektrarn Nova Gorica (SENG) Mitja Gorjan s sodelavci je na sedežu družbe sprejel aktualnega zmagovalca svetovnega pokala v kanuju Luko Božiča. Božič je član domačega Kajak kluba Soške elektrarne Nova Gorica (KKSE), na kar smo v družbi SENG izjemno ponosni. Sprejema se je udeležil tudi Ivan Zagožen, predsednik KKSE.

Luka Božič se je v prvih veslajih v kanuju preizkusil pri devetih letih. Že v mladinski konkurenci je pokazal svoj izjemen talent za ta šport, o čemer pričajo številna odličja in medalje, ki jih je osvojil kot mladinec.  Večji del kariere je treniral pod okriljem domačega trenerja KKSE Dejana Testena, zadnja leta pa svoje veslaške veščine razvija in izpopolnjuje s trenerjem Borutom Javornikom.

V članski konkurenci je prve vidnejše rezultate v svetovnem merilu dosegal s sotekmovalcem Sašem Taljatom. Veslala sta v kanuju dvojcu (C2) in med prve mejnike v Božičevi karieri štejemo prav bronasto medaljo s svetovnega prvenstva leta 2009 v La Seu d'Urgellu (Španija), ki jo je priveslal skupaj s Taljatom. Na poletnih olimpijskih igrah 2012 v Londonu (Velika Britanija) sta v disciplini C2 – slalom osvojila osmo mesto, leto kasneje sta postala svetovna prvaka v disciplini spust-sprint v Solkanu, leta 2014 pa še svetovna prvaka v olimpijski disciplini slalom v Deep Creeku v Združenih državah Amerike. Na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru (Brazilija) leta 2016 sta Sloveniji priveslala 7. mesto. Veliko vrhunskih rezultatov sta dosegla tudi na tekmovanjih za svetovni pokal.

Ko se je sotekmovalec Sašo Taljat športno »upokojil«, je Luka Božič začel veslati v kanuju enojcu. Od leta 2014 je stalni član slovenske reprezentance, s katero je na največjih tekmovanjih osvojil več medalj v moštvenih vožnjah, posamično je bil do zdaj njegov največji uspeh 3. mesto na svetovnem prvenstvu v La Seu d'Urgellu (Španija) leta 2019. Kar nekaj let je naskakoval skupno zmago tekem za svetovni pokal in bil v skupnem seštevku dvakrat tretji in štrikrat drugi. Letos mu je uspel tudi ta velik športni podvig – postal je zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala.

»Družba SENG kot glavni pokrovitelj KKSE je izjemno ponosna na vse vrhunske rezultate, ki jih dosegajo kanuisti in kajakaši domačega kluba. Uspeh Luke Božiča pa predstavlja vrhunec vseh teh dosežkov in poklon izjemni tradiciji veslaštva, ki jo skozi generacije uspešno goji KKSE,« je na sprejemu povedal Mitja Gorjan. »Prepričan sem, da je vrhunski športni dosežek Luke Božiča navdih in spodbuda mladim športnikom, ki so danes na začetku svojih veslaških karier,« je še dodal.

Luka Božič se je zahvalil za čestitke in povedal, da je zadovoljen, da njegovi uspehi ne ostajajo neopaženi. »Vesel sem prav vsake pohvale, najlepše pa je slišati prav tiste, ki prihajajo iz domačega okolja,« je povedal in dodal, da je hvaležen vsem, ki tako ali drugače podpirajo ta lep šport.

Ivan Zagožen je na srečanju izpostavil: »KKSE bo letos praznoval 75 let delovanja in dosežek Luke Božiča je najlepše darilo, ki si ga je klub ob tej obletnici lahko zaželel.« Poudaril je še, da je k uspehom kluba pripomoglo tudi  dolgoletno sodelovanje z družbo SENG. KKSE se je v svoji bogati zgodovini delovanja razvil v največji kajakaški klub v Sloveniji, v Mestni občini Nova Gorica je KKSE najuspešnejši in najtrofejnejši klub, tako po številu medalj kot tudi po številu olimpijcev.

 

Družba SENG ostaja tudi v bodoče zaveznik in podpornik kajakaštva na reki Soči.