datum: 03.08.2018

V družbi Soške elektrarne Nova Gorica (SENG) smo bili preko medijev seznanjeni o dogodku, ki ga gibanje Balkan River Defence pripravlja jutri, 4. avgusta. Organizatorji dogodka bodo z veslanjem po Soči izražali zahtevo za umik načrtov o gradnji HE na Učji in energetsko izrabo zgornje Soče iz vseh strateških dokumentov družbe SENG. Začudeni smo tudi nad izjavami Roka Rozmana, pobudnika gibanja Balkan River Defence, v nekaterih medijih in jih odločno zanikamo.

Soške elektrarne Nova Gorica načrtov, povezanih s projektom gradnje HE Učja, iz razvojnih dokumentov družbe zaenkrat ne bodo umaknile. Gradnja te elektrarne je namreč pomemben del našega poslanstva, ki je v nenehnem preverjanju različnih možnosti energetske izrabe vodotokov. Upoštevati pa moramo tudi direktive EU, ki nam zapovedujejo doseganje 25-odstotnega deleža obnovljivih virov energije v energetski bilanci Slovenije.  Končna odločitev o gradnji HE Učja bo seveda stvar širšega konsenza in vključevanja vseh deležnikov, ki jih ta projekt zadeva.

V Soških elektrarnah Nova Gorica in v krovni družbi HSE odločno zanikamo vse obtožbe Roka Rozmana glede domnevnega zastraševanja zaposlenih in okoljevarstvenikov. Gre ne le za čiste izmišljotine, temveč za navadne neresnice brez oprijemljivih dokazov. Verjamemo, da širša javnost propagandi Roka Rozmana, ki sicer ima očiten cilj, ne pa tudi konkretne in z dejstvi podprte vsebine, ne bo nasedla.