datum: 13.12.2019

Družba Soške elektrarne Nova Gorica (SENG) novoletno donacijo namenja Oddelku za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica

(Šempeter pri Gorici, 13. 12. 2019) V družbi SENG so tudi letos novoletno donacijo v višini 10.000 evrov namenili Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica.

Na Oddelku za invalidno mladino in rehabilitacijo Stara Gora zdravijo in rehabilitirajo otroke z motnjami gibanja ter drugimi motnjami v razvoju. V okviru prenove oddelka v Stari Gori je strokovno osebje bolnišnice prepoznalo potrebo po  posebni terapevtski sobi, ki bo bolnim otrokom služila kot dodaten terapevtski prostor za pridobivanje novih senzornih izkušenj. Ti. "Snoezelen" sobe so na terapevtskem področju poznane kot sinonim za multisenzorno okolje, ki temelji na sproščenem čutnem zaznavanju v prijetnem, udobnem in varnem prostoru. Terapevtska soba je namenjena sproščanju, umirjanju in različnim stimulacijam občutenja. S takšno senzorno stimulacijo je bolnikom omogočeno lažje izražanje čustev, izboljšanje koncentracije in komunikacije, spodbujanje in razumevanje občutenja ter boljše delovanje imunskega sistema. Usposobljeni terapevti bodo nove prostore koristili kot dodatno pomoč pri vodenih terapijah za otroke z različnimi motnjami v razvoju, ki so stalno ali občasno hospitalizirani na oddelku.

Družba SENG je prisluhnila potrebam in željam zaposlenih v bolnišnici ter prispevala 10.000 evrov, kar bo zadostovalo za nakup sodobne opreme v terapevtski sobi. Ob predaji čeka je direktor SENG mag. Radovan Jereb povedal, da je tudi odgovornost do družbenega okolja eden od temeljev delovanja Soških elektrarn. »Spoštujemo okolje, v katerem poslujemo. Ponosni smo, da prav temu okolju lahko vračamo in tako prispevamo k pozitivnim spremembam za ljudi.«

Nova terapevtska soba bo opremljena z različnimi tehničnimi napravami in elementi, kot so posebne ležalne površine, vodna postelja, svetlobni viri, vodni stolpi, optična vlakna in drugo. Predstojnica Oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo Stara Gora, Sonja Šinigoj Cijan, dr. med., spec. ped., je poudarila,  »Verjamemo, da bo nova terapevtska soba pripomogla k bolj kvalitetnim in otrokom prijaznejšim terapijam. Nova pridobitev bo zaposlenim v bolnišnici izboljšala pogoje za delo.«.

Mag. Radivoj Nardin, v. d. direktorja Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica, načrtuje, da bo terapevtska soba dokončana že do konca prihodnjega meseca in predana v uporabo skupaj s preselitvijo dejavnosti v nove prostore.

Dobra praksa sedaj že tradicionalnih novoletnih donacij s strani SENG splošni bolnišnici je omogočila nakup opreme in izboljšanje delovnih pogojev na številnih oddelkih bolnišnice. S takimi gestami želi družba SENG širiti načela družbeno odgovornega ravnanja v okolju, v katerem deluje, in ga hkrati tudi soustvarja.

Soške elektrarne Nova Gorica d.o.o.

Splošna bolnišnica "Dr. Franca Derganca" Nova Gorica