ČHE Avče (3)
02 jun
2020
Deset let uspešnega obratovanja edine črpalne hidroelektrarne v Sloveniji

Pred desetimi leti je začela obratovati prva in zaenkrat edina črpalna hidroelektrarna v Sloveniji, to je ČHE Avče. ČHE Avče proizvaja obnovljivo električno energijo, hkrati pa jo lahko skladišči za obdobja, ko so potrebe po električni energiji največje. Ker gre za prvo tovrstno elektrarno v Sloveniji, je bila gradnja elektrarne svojevrsten izziv v vseh pogledih – umeščanje v prostor, gradnja, iskanje optimalnih tehničnih rešitev …

Most na Soči
29 jan
2020
PRELIMINARNO STALIŠČE GLEDE NEPN IN OKOLJSKEGA POROČILA V JAVNI OBRAVNAVI

V skupini HSE smo pričakovali, da bo Nacionalni energetski in podnebni načrt - NEPN prepoznal nujnost izvedbe vseh načrtovanih ključnih projektov skupine HSE, ki so po našem mnenju bistveni za doseganje nacionalnih podnebnih in energetskih ciljev tako z vidika povečanja deleža obnovljivih virov energije (OVE) v končni rabi energije kot tudi zmanjševanja emisij toplogrednih plinov.

_MG_1147_29
17 sep
2019
SENG ZAGNAL ŽE SVOJO 23. MALO HIDROELEKTRARNO

(Nova Gorica/Kneške Ravne, 17. 9. 2019) Z današnjo uradno otvoritvijo male hidroelektrarne Kneža je družba Soške elektrarne Nova Gorica (SENG) zagnala svojo triindvajseto malo hidroelektrarno. Elektrarna je v celoti plod domačega znanja in v družbi so upravičeno ponosni na to, da so uspešno izpeljali zahtevni projekt - od ideje, načrtovanja, projektiranja, nadzora pa do same izvedbe. MHE Kneža bo letno proizvedla okoli 3,3 GWh električne energije.

IMG_2823a
30 maj
2019
KAR TRI BRONASTA PRIZNANJA ZA INOVACIJE SODELAVCEV SENG

V okviru 24. Srečanja gospodarstvenikov Primorske je Gospodarska zbornica Slovenije (Severno Primorska gospodarska zbornica Nova Gorica) podelila priznanja najboljšim inovatorjem v regiji. Družba Soške elektrarne Nova Gorica (SENG) je prejela tri bronasta priznanja za vse tri prijavljene inovacije, in sicer Sistem vodenja hidroelektrarn nove generacije, Model selekcije optimalnega hidro agregata in Rešitev za spremljanje ekološko sprejemljivega pretoka. V družbi SENG spodbujamo inovativnost, saj se zavedamo pomena naprednega razmišljanja in vzpostavljanja razvojne kulture v kolektivu.