datum: 03.07.2021

Holding Slovenske elektrarne, največji slovenski proizvajalec električne energije, tudi iz obnovljivih virov, je od današnjega dne bogatejši za projekt izgradnje največje sončne elektrarne v Sloveniji. Temeljni kamen za 3,036 megavatno sončno elektrarno so v Prapretnem pri Hrastniku položili generalni direktor HSE dr. Viktor Vračar, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, župan občine Hrastnik Marko Funkl in Zvonko Černač, minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Vlade Republike Slovenije. Dogodka sta se udeležila tudi državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Republike Slovenije Blaž Košorok in državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Andrej Čuš.

Investicija v sončno elektrarno Prapretno sodi v sklop novogradnje novih proizvodnih virov električne energije iz obnovljivih virov, ki je skladna tudi z usmeritvami strateških dokumentov na nivoju države. Elektrarna bo postavljena na rekultiviranem in zaprtem delu odlagališča nenevarnih odpadkov Prapretno in je dober primer oživitve degradirane lokacije: ne le zato, ker je na tej lokaciji nekoč delovala Termoelektrarna Trbovlje, ki je veljala za ekološko neprijazen objekt, temveč tudi zato, ker bo oživitev te lokacije skladna s smernicami EU za zmanjševanje ogljičnega odtisa države.

Skupina HSE s tem projektom izkorišča vse notranje potenciale, saj bo v celoti izveden z resursi znotraj skupine: projektno dokumentacijo in pridobitev gradbenega dovoljenja je izvedel HSE Invest, investitor pa je HSE d.o.o., ki usklajuje vse aktivnosti na projektu. Celotna ocenjena investicijska vrednost postavitve sončne elektrarne Prapretno z vso pripadajočo opremo je 2,5 milijona EUR brez DDV. Postopek pridobitve pravnomočnega gradbenega dovoljenja je bil zaključen v maju 2021, pričetek obratovanja ter s tem prva proizvodnja električne energije pa sta predvidena še letos. Gradnja sončne elektrarne Prapretno je primer dobre prakse, ki združuje znanje in potenciale skupine HSE ter njihov doprinos k dvigu deleža obnovljivih virov iz sončnih elektrarn, ne le v proizvodnem portfelju skupine HSE, temveč v Sloveniji kot celoti.

»Na področju proizvodnje električne energije iz sonca imamo v skupini HSE že izkušnje. Pod našim okriljem trenutno deluje pet sončnih elektrarn, šesta, sončna elektrarna Prapretno, pa bo prva v Sloveniji, ki ima več kot en megavat moči in je dobila gradbeno dovoljenje,« poudarja dr. Viktor Vračar, generalni direktor HSE. Dodaja še, da je poslanstvo HSE intenzivno nadaljevati naložbe v zanesljive in okolju prijazne vire električne energije. »Kot takšno je v vseh pogledih skladno s smernicami, ki jih tudi naši državi narekuje tako imenovani zeleni prehod.«

S tem, da se v Zasavju gradi največja sončna elektrarna v Sloveniji, je zadovoljen tudi župan Hrastnika Marko Funkl. »Vesel sem, da energetika ostaja v Zasavju, predvsem pa, da bo zelena. Želim si, da bi v dolino pripeljali čim več investicij in tako pripomogli k razvoju gospodarstva,« dodaja.

Po mnenju Zvonka Černača, ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, je to, da bo na degradiranem območju stala sončna elektrarna, izjemen uspeh: »Slovenija je geografsko majhna država, a smo velik narod z izjemnimi dosežki na znanstvenem, kulturnem in tehnološkem področju, kar dokazuje tudi današnji dogodek. S tem, ko bo tu stala elektrarna na sončno energijo, pa dokazujemo tudi, kako pomembna in uspešna je lahko sanacija degradiranega območja,« še  dodaja in pravi, da je Slovenija čista, zelena in pametna in bo takšna tudi ostala, sploh če bomo skrbeli za naravo, ohranjali naravne vire in izkoriščali tehnologije, ki te vire poganjajo.

S tem se strinja tudi minister za infrastrukturo v Vladi Republike Slovenije Jernej Vrtovec. »Začetek gradnje sončne elektrarne Prapretno je zgodba o uspehu, s katerim obračamo nov pomemben list v razvoju slovenske energetike in družbe, skrbi za okolje in izboljšanju kakovosti našega življenja nasploh. To je primer pametno naravnane razvojne politike,« pravi in dodaja: »Naj bo sončna elektrarna Prapretno naš zgled. Potrudimo se, da bo v naši državi sončnih elektrarn čim več in čim prej.« Poudaril je še, da si bodo prizadevali za odpravo nepotrebnih birokratskih ovir pri izvajanju takšnih projektov, in pozval vse energetike, da prispevajo svoj delež k učinkovitem razvoju slovenske energetike.

Več informacij o sončnih projektih skupine HSE na povezavi: www.hsesonce.si