datum: 30.03.2021

27. in 28. marca 2021 je v Kajak centru Solkan potekalo mednarodno tekmovanje ICF Word Ranking, ki ga organizirata Kajak klub Soške elektrarne in Kajakaška zveza Slovenije. To je tradicionalno prva od osemnajstih tekem na mednarodnem nivoju, na kateri tekmovalci zbirajo točke za Svetovno lestvico. Tekmovanja se je udeležilo več kot 300 tekmovalcev iz 15 držav. Slovenci, Čehi in Slovaki so nastopili s celotno reprezentanco, Italijani, Avstrijci, Švicarji, Švedi, Ukrajinci in Hrvati pa z najboljšimi tekmovalci.

Tine Kancler je bil v polfinalu deseti, zato je otvoril finalno vožnjo. Rezultata, ki mu ga je uspelo doseči, ni izboljšal nihče, tako se je Kancler na domači progi v nedeljo veselil zmage. Za novinarje je povedal: »V polfinalu se je izteklo ravno za deseto mesto. V finalu sem vedel, da nimam česa izgubiti, zato sem poskušal pokazati vožnjo, kakršno znam, in tudi malo tvegati. Vožnja je bila kar dobra. Izvedel sem, kar sem si zadal. Vrata, ki sem jih moral izpeljati, sem izpeljal. Imel sem samo majhno napako na progi. Bilo je dobro.«

Drugo in tretje mesto sta si priveslala Italijana Zeno Ivaldi in Marcello Beda. Peter Kauzer je bil šesti, Žan Jakše pa osmi.

Med kanuistkami je zmagala Čehinja Tereza Kneblova, za katero je Alja Kozorog, prav tako članica domačega kluba, zaostala za 88 stotink sekunde. Tretja je bila Italijanka Elena Borghi. V finalu je veslala tudi Slovenka Eva Alina Hočevar in bila šesta.

Med kajakašicami je s progo najhitreje opravila Avstrijka Corinna Kuhnle. Drugo uvrščena Slovenka Ajda Novak je bila počasnejša za dve sekundi in 29 stotink. Švicarka Alena Marx je zasedla tretje mesto. Eva Terčelj je bila četrta, domača kajakašica Urša Kragelj pa deseta.

Tekmovanje na progi so zaključili kanuisti. Zaradi močnega vetra je bila tekma za kratek čas prekinjena. Zmage se je veselil Italijan Raffaello Ivaldi. Drugo mesto si je priveslal Luka Božič, tretje mesto pa je pripadalo Hrvatu Matiji Mariniću. Benjamin Savšek je končal na četrtem mestu, domačin Nejc Polenčič pa je bil deveti.

Vzporedno s tekmo za točke ICF je potekalo tudi odprto tekmovanje, kjer je v konkurenci kanuistk zmagala Naja Pinterič, pred Saro Globokar in Emo Lampič. V moškem kajaku je bil najboljši Blaž Anžlovar, drugi je bil Avstrijec Kremslehner, tretji pa prav tako Avstrijec Preisl. Med kajakašicami je zmagala Sara Globokar, druga je bila Italijanka Agata Spagnol, tretja pa Naja Pinterič. Najhitrejši kanuist je bil Poljak Nowak, drugi je bil Slovenec Žiga Lin Hočevar, tretji pa Italijan Marchegiano.

Letos bo v Kajak Centru Solkan zelo živahno. Poleg že izpeljane tekme ICF Ranking bodo organizirali tudi zbirne tekme in državno prvenstvo. Čakajo jih treningi in kampi domačih in tujih reprezentanc, ki bodo trenirale za ECA Junior Cup. Višek sezone pa predstavljata Evropsko in Svetovno prvenstvo, ki ga bodo letos gostili na progi v Solkanu.

V družbi Soške elektrarne Nova Gorica vsem tekmovalkam in tekmovalcem čestitamo za odlične dosežke.