datum: 17.12.2018

Novoletna donacija družbe Soške elektrarne Nova Gorica d.o.o. Splošni bolnišnici Dr. Franca Derganca Nova Gorica

(Nova Gorica/Šempeter pri Gorici, 17. 12. 2018) V družbi Soške elektrarne Nova Gorica d.o.o. (SENG) smo tudi letos Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica namenili sredstva v višini 10.000 evrov za nakup nujne medicinske opreme.

Direktor družbe SENG Marjan Pintar je izročil ček v vrednosti 10.000 evrov direktorju Splošne bolnišnice »dr. Franc Derganc« Nova Gorica Stanislavu Rijavcu. Celotni znesek bodo v bolnišnici namenili za sofinanciranje nakupa aparata za 24-urno beleženje srčnega ritma, t. i. Holter aparata.

Aparat za 24-urno beleženje srčnega ritma omogoča kontinuirano spremljanje srčne aktivnosti pacienta v času hospitalizacije ali izven bolnišnice med vsakdanjimi aktivnostmi. Postopek je popolnoma neboleč in nima neželenih stranskih učinkov. Merjenje srčnih aktivnosti s Holterjem je glavni diagnostični postopek za prepoznavo motenj srčnega ritma, kot so preskakovanje srca, pojasnjevanje vzroka sinkope (nagle izgube zavesti) itd. Nepogrešljiv je tudi za bolnike z različnimi srčnimi boleznimi, predvsem po prebolelem srčnem infarktu. Je ključen pripomoček za diagnostiko v kardiološki ambulanti, diagnostično preiskavo pa se indicira tudi v nefrološki, nevrološki in  pulmološki dejavnosti.

Kot je povedal vodja Kardiološkega oddelka Robert Winkler, dr. med., spec. int. med., na Oddelku za kardiologijo Splošne bolnišnice Nova Gorica sedaj uporabljajo 17 let star aparat, ki je zaradi starosti in iztrošenosti, nezanesljiv in nenatančen. Upa, da bo, tudi s pomočjo donacije, nov aparat v bolnišnici že februarja prihodnje leto.

V Soških elektrarnah smo prepričani, da bo nov aparat pripomogel k boljši zdravstveni oskrbi bolnikov, zaposlenim v bolnišnici pa olajšal delovne pogoje.

Direktor družbe SENG Marjan Pintar je ob predaji čeka povedal: »V Splošno bolnišnico Nova Gorica prihajajo pacienti s celotnega Posočja, to je tudi področje, kjer delujejo Soške elektrarne. Zavedamo se naše družbeno odgovorne vloge in pomena dobre zdravstvene oskrbe. Z okoljem, v katerem delujemo in poslujemo, želimo aktivno sodelovati tudi v bodoče in prispevati k pozitivnim spremembam za ljudi.« dodal je še: »Zdravje je naše največje bogastvo in ob tej priložnosti želim prav vsem veliko veliko zdravja in sreče v letu 2019.«